Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2007 Pražské památky

Pražské památky

11. 1. 2007

Miluju starou Prahu, její domy, atmosféru - i když - mizí mi před očima. Nevolám po starých časech, kdy šedé ulice a oprýskané omítky sice skrývaly kouzlo omšelého, ale byly zároveň i smutné.

Miluju starou Prahu, její domy, atmosféru - i když - mizí mi před očima. Nevolám po starých časech, kdy šedé ulice a oprýskané omítky sice skrývaly kouzlo omšelého, ale byly zároveň i smutné. Nemohu ale souhlasit s tím, co se s památkami v posledních letech děje. Klikněte si na www.zastarouprahu.cz a přečtěte si o demolicích. Lidská paměť je krátká. Obrovskou vlnu demolic zažila Praha před sto lety a teď se to odehrává jaksi potichu, postupně. Z mnoha domů zbyly jen kulisy, čelní fasády. Nechávají se zchátrat, aby se pak lehce zbouraly a zastavěly mnohdy zcela fádními kancelářskými budovami bez ducha a fantazie.

Z jiného soudku: dnes se odehrála tisková konference, na níž byl ohlášen začátek natáčení několikrát odkládané Saxany, volného pokračování filmu Dívka na koštěti. Větší prostor než herci v něm zaujmou figurky v tzv. 3D animaci.

Do třetice: napsala mi hradčanská starousedlice tak zajímavý dopis, že se za ní příští týden vypravím. Nemohu ještě prozradit nic víc, než paní má spojitost s Hanou Benešovou, manželkou prezidenta Edvarda Beneše. A slyšet od ní budu chtít i to, jak se žije těm pár lidem, kteří v blízkosti Hradu ještě bydlí.  

Zpět na přehled

Nahoru