Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2008 České boží kosti

České boží kosti

20. 9. 2008

Tak jsem se teprve díky časopisu Praktická žena dověděla, že Dušičky dostaly svůj název podle pečiva, které se v předvečer (na Svátek všech svatých) peklo na venkově.

Tak jsem se teprve díky časopisu Praktická žena dověděla, že Dušičky dostaly svůj název podle pečiva, které se v předvečer (na Svátek všech svatých) peklo na venkově. Mnozí už o mě víte, že jsem se na Dušičky narodila, a proto mě vše kolem nich zajímá víc než běžného smrtelníka. Někde se dušičky pekly podobně jako kynuté buchty a plnily se povidly nebo mákem a sušeným ovocem, jinde se jim říkalo kosti svatých či boží kosti, byly z kynutého nebo chlebového těsta a měly skutečně tvar kosti. Kam se na nás hrabe americký Halloween, zasvěcený strašidlům a záhrobí - masky a svíčky v dýních jsou skutečně leda tak pěknou dekorací...

Zpět na přehled

Nahoru