Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2012 Tomáš Halík vydává knihu, advent je za dveřmi

Tomáš Halík vydává knihu, advent je za dveřmi

6. 11. 2012

Teolog, profesor a kněz Tomáš Halík vydává další knížku, a to je pro mě neklamným znamením, že se blíží Vánoce a Advent.

Tomáš Halík vydává knihu, advent je za dveřmi

Teolog, profesor a kněz Tomáš Halík vydává další knížku, a to je pro mě neklamným znamením, že se blíží Vánoce a Advent. Tento neobyčejně pilný muž  v Nakladatelství Lidové noviny vydává od roku 2002 nepřetržitě každý rok jednu knihu. Ta první měla název Co je bez chvění, není pevné: labyrintem světa s vírou a pochybností. Ta zatím poslední se jmenuje Chci, abys byl: křesťanství po náboženství a je tentokrát zasvěcená lásce. Tomáš Halík přiznává, že se mu protiví kýče, které lásku citují ve všech pádech. Líbí se mu naopak citát jeho oblíbence svatého Ignáce z Loyoly: "O lásce pak pravím, že je jí třeba více osvědčovat skutky než slovy." Psaní této knihy se Halík věnoval během dvou letních pobytů v poustevně na Rýně, kde "v kontemplativním tichu a inspirujícím šepotu lesa" vznikaly všechny jeho knihy pro NLN. Psaní mu činilo opojnou radost, kterou by rád dopřál i svým čtenářům.

Halík je fenomén - je buď uznáván a opěvován, anebo naopak zcela zatracován. Nelze mu však rozhodně upřít, že dokáže komunikovat s vnějším světem natolik přitažlivě, že se již dávno stal mediální hvězdou. 

Zpět na přehled

Nahoru