Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2013 Jak probíhalo stravování kardinálů během Konkláve?

Jak probíhalo stravování kardinálů během Konkláve?

11. 3. 2013

Muzeum gastronomie láká na možnost prohlédnout si nyní aktuálně, jak probíhalo stravování kardinálů za Konkláve od listopadu 1549 do února 1550 při volbě papeže Julia III.

Jak probíhalo stravování kardinálů během Konkláve?

Muzeum gastronomie láká na možnost prohlédnout si nyní aktuálně, jak probíhalo stravování kardinálů za Konkláve od listopadu 1549 do února 1550 při volbě papeže Julia III. Přípravu pokrmů organizoval nejznámější italský renesanční kuchař Bartolomeo Scappi, který se zajímal i o vybavení pokojů pro kardinály. Vše si nechal do podrobností nakreslit a dřevoryty pak zařadil do své knihy Opera.  Jídlo  bylo během Konkláve připravované odděleně pro každého kardinála jeho vlastními sloužícími a také jimi pod vojenským dohledem dopravené v uzavřených nádobách a lahvích.  Každý z kardinálových sloužících předkládal pokrmy pro svého pána kontrolorům – ochutnávačům. Ti kontrolovali nejen zdravotní nezávadnost pokrmů, ale i zda nejsou kardinálům posílány tajné vzkazy. Když bylo vše v pořádku, jídlo se připravilo na talíře. Ke kardinálům se pokrmy dostávaly pomocí otočných mechanismů. Ihned poté museli sloužící odejít - pod vojenským dohledem.     Jakpak to asi probíhá dnes?

Na dobové rytině je nádobí, používané během Konkláve od listopadu 1549 do února 1550 pro stravování kardinálů

Zpět na přehled

Nahoru