Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2013 O Josefu Toufarovi trochu jinak

O Josefu Toufarovi trochu jinak

15. 2. 2013

Jako bychom dnes zemřít měli je název knihy Miloše Doležala o faráři Josefu Toufarovi, známém ve spojitosti s tzv. čihošťským zázrakem.

O Josefu Toufarovi trochu jinak

Jako bychom dnes zemřít měli je název knihy Miloše Doležala o faráři Josefu Toufarovi, známém ve spojitosti s tzv. čihošťským zázrakem. Už sám název a podtitul knihy "drama života, kněžství a mučednické smrti čihošťského faráře P. Josefa Toufara" napovídá, že půjde o styl netradiční, připomínající středověký traktát v kombinaci s eposem. Autor se rozhodl zmapovat celý životní příběh kněze z Vysočiny, který možná na první pohled není tak atraktivní jako samotná událost z roku 1949, ale zasazená do kontextu celého jeho života se ukazuje v jiném světle. Jeho blízkým přítelem byl Vít Bohumil Tajovský, kterého v lednu 1948 zvolili novým opatem želivského kláštera - a Toufar u této události nemohl chybět. Dnes už víme, že o pouhé dva roky později byl klášter zrušen a následující roky pak sloužil jako internační tábor pro politicky nepohodlné kněze a řeholníky. Tajovský byl zatčen jen dva dny po zatčení Toufara a ve vězení strávil 11 let.Teprve v roce 1993 se mohl vrátit do Želiva, kde v roce 1999 umírá. Toufar ovšem zemřel již v únoru 1950 na následky krutého týrání.

Knihu, vybavenou bohatým fotografickým a dokumentačním materiálem, vydala Nová tiskárna Pelhřimov , která funguje i jako nakladatelství

Zpět na přehled

Nahoru