Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2013 Pocta (nejen) Ester Krumbachové

Pocta (nejen) Ester Krumbachové

18. 2. 2013

Filmový festival Finále Plzeňkterý je největší bilanční a soutěžní přehlídkou českého filmu, letos uvede pocty třem významným domácím osobnostem spjatým se světem stříbrného plátna.

Pocta (nejen) Ester Krumbachové

Filmový festival Finále Plzeňkterý je největší bilanční a soutěžní přehlídkou českého filmu, letos uvede pocty třem významným domácím osobnostem spjatým se světem stříbrného plátna - režisérce, scenáristce, výtvarnici a ženě mnoha dalších profesí Ester Krumbachové, která by se letos dožila 90 let, spisovateli Pavlu Kohoutovi, jenž oslaví 85. narozeniny, a výtvarníkovi a režisérovi filmů pro děti Břetislavu Pojarovi, kterému by letos bylo 90 let. Návštěvníci se tak během sedmidenního festivalu, který proběhne od 21. do 27. dubna tradičně v krásném secesním prostředí Měšťanské besedy, setkají jak se snímky, na kterých se uvedené osobnosti podílely, tak i osobně s Pavlem Kohoutem při projekcích a debatách.

Ester Krumbachová bývá označována za múzu české nové vlny. „Přestože je režijně podepsána pod jediným filmem, její vliv na československou tvorbu té doby je naprosto nepopiratelný. Ať už jde o hravost a originalitu výtvarných řešení mnoha snímků nebo o scenáristické spolupráci na takových filmech jako Sedmikrásky či Valerie a týden divů,“ uvádí Ivan Jáchim. Návštěvníci tak uvidí například díla O slavnosti a hostech (r: Jan Němec), Vražda ing. Čerta (r: Ester Krumbachová), Poslední motýl (r: Karel Kachyňa), autorské dokumenty z řady GENUS a další.

Foto Miloš Fikejz

Zpět na přehled

Nahoru