Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2013 Sugestivní nahrávka Kafkovy Proměny

Sugestivní nahrávka Kafkovy Proměny

10. 11. 2013

Sedmdesát minut sugestivního poslechu nabízí audionahrávka povídky Franze Kafky Proměna, která byla natočena v Československém rozhlase v roce 1967 v režii Josefa Henke (právě vydal Radioservis).

Sugestivní nahrávka Kafkovy Proměny

Sedmdesát minut sugestivního poslechu nabízí audionahrávka povídky Franze Kafky Proměna, která byla natočena v Československém rozhlase v roce 1967 v režii Josefa Henke (právě vydal Radioservis). Uvědomila jsem si u ní, jak je tahle povídka stále moderní a ačkoli vím, jak skončí, nemohla jsem se od poslechu odtrhnout. Nádherné hlasy Jiřího Adamíry jako vypravěče, Petra Haničince jako hlavního hrdiny Řehoře Samsy, Libušky Havelkové a Miloše Nedbala jako jeho rodičů, Kláry Jernekové jako jeho sestry Markéty spolu s dalšími zvukovými efekty podbarvují zvláštní ponurost a absurditu příběhu.

Kafkova Proměna se v poslední době dočkala i mimořádného výtvarného zpracování, a sice od Jiřího Slívy. Doprovodil česko-anglické knižní vydání povídky (v Centru Franze Kafky)  svými osobitými ilustracemi, v nichž je zakomponovaný i sám spisovatel. Slíva zastává názor, že je Proměna dokonce i humorná, zvlášť v pasážích, kde je do detailu líčen brouk, jeho tělo a údy, jeho pohyby a potřeby...Jiřího Slívu ovšem spíš podezírám, že při své nátuře humor do Kafky implantoval, a pak mu šly kresby docela samy.... Každopádně, jelikož už má dokresleno, vřele mu doporučuji si teď poslechnout rozhlasovou verzi!

Zpět na přehled

Nahoru