Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2014 Odešla Nina Jiránková

Odešla Nina Jiránková

10. 10. 2014

Když v květnu 2011 otevřelo UMPRUM muzeum výstavu Glamour, mezi vystavenými modely byly i šaty herečky MDP Niny Jiránkové. Jak jsme se dnes dozvěděli, paní Nina 4. října zemřela. Bylo jí 87 let.

Odešla Nina Jiránková

Když v květnu 2011 otevřelo UMPRUM muzeum výstavu Glamour, mezi vystavenými modely byly i šaty herečky MDP Niny Jiránkové. Jak jsme se dnes dozvěděli, paní Nina 4. října zemřela. Bylo jí 87 let.

Herečka Nina Jiránková, pověstná svou elegancí, kterou velmi obdivoval i její kolega Svatopluk Beneš (říkalo se, že byla jeho tajnou láskou),  nosila v padesátých letech tenhle model z hedvábného taftu s korálkovou výšivkou a aplikací, původem z Paříže. Tehdy, v roce 2011, jsem se jí ptala, jak k němu přišla. „Krásné šaty, stejně jako látky mi nakupoval manžel, dokud mohl jako doktor práv jezdit na služební cesty do zahraničí. Později už z politických důvodů nemohl nikam, ale dobrý vkus ho neopustil. Na konkrétní osud těchto šatů se nevzpomínám, věnovala jsem jich muzeu víc – a to vždy, když vyšly z módy. Nyní by se ale klidně mohly zase obléct,“ řekla mi paní Nina.

Nina Jiránková byla od roku 1950 členkou Městských divadel pražských, kde spolu se svou přítelkyní Irenou Kačírkovou oslňovaly publikum nejen noblesou, ale i krásnými divadelními kostýmy.

Foto archiv UMPRUM muzea

Zpět na přehled

Nahoru