Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2014 Otakar Brousek prošel životem jako rytíř

Otakar Brousek prošel životem jako rytíř

14. 3. 2014

Ve věku 89 let po těžké nemoci zemřel Otakar Brousek, doyen souboru Vinohradského divadla a mimořádně laskavý člověk.

Otakar Brousek prošel životem jako rytíř

Ve věku 89 let po těžké nemoci zemřel Otakar Brousek, doyen souboru Vinohradského divadla a mimořádně laskavý člověk. Životem prošel jako rytíř. Musel překonat mnohé těžkosti, smrt své první manželky, která mu tu zanechala dvě děti, přičemž mladšímu Ťuldovi bylo teprve sedm. Otakar Brousek pak našel svou další lásku - Luku - Ludmilu Rubanovičovou - a ta se mu stala věrnou průvodkyní až do jeho posledních dní.

Jako mladičký se zakoukal do Antonie Hegerlíkové, osud je pak spolu svedl do stejného divadla a Tonička se podobně jako Otakar dožila vysokého věku a byla podobně dlouho v jednom angažmá jako on.

Vzpomínám na úžasný dojem, který ve mně Otakar Brousek vyvolal, když jsem ho v září 2009 zpovídala. Přišel svěží, veselý, vtipný, těšil se na novou roli v divadle, kvůli níž musel po 60 letech (!) oprášit hru na housle, na něž se učil v dětství, všechno si pamatoval, ani náznak sklerózy - a když jsme se loučili, měl mimořádně pevný stisk ruky. "Všechno se dá zvládnout, když člověk chce," mrknul na mě ještě šibalsky. Dokázal opravdu hodně, jeho židle v šatně D, kterou kdysi zdědil po Antonínu Kandertovi, však už dostane dalšího majitele.

Na snímku Otakar Brousek se svou ženou Lukou v roce 2009

Zpět na přehled

Nahoru