Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2014 Život podle Václava Havla

Život podle Václava Havla

3. 10. 2014

O Václavu Havlovi byly natočeny stovky hodin materiálu, ale teprve režisérka Andrea Sedláčková je nyní využila pro biografický film. Sama Havla poznala ve 22 letech v létě 1989 na jeho chalupě na Hrádečku těsně před svou emigrací do Francie.

Život podle Václava Havla

O Václavu Havlovi byly natočeny stovky hodin materiálu, ale teprve režisérka Andrea Sedláčková je nyní využila pro biografický film. Sama Havla poznala ve 22 letech v létě 1989 na jeho chalupě na Hrádečku těsně před svou emigrací do Francie. Pestrý Havlův život - rodinu, dětství, jeho lásky, dramatickou tvorbu a politickou činnost zachytila v 70timinutovém dokumentu, který bude v ČR k vidění v kinech od 20. listopadu.

Andrea Sedláčková pojala film neobvyklým způsobem, jeho hlavním vypravěčem je přímo Václav Havel, na jehož život divák zpočátku nahlíží prostřednictvím neznámých záběrů a fotografií z období Havlova dětství, vojenské služby, divadelních začátků, chartistického i prezidentského období. Zásadní je i režisérčin osobní komentář a fakt, že ve filmu nemluví žádní pamětníci ani historici. Vystavět film z šesti set hodin archivních materiálů a nahrávek, stovek fotografií a osobních dokumentů pomáhali rešeršisté v Praze i v Paříži. Cenné osobní dokumenty poskytl do filmu také bratr Václava Havla Ivan a Havlova druhá žena Dagmar. Velkým pomocníkem při vyhledávání materiálů byla i Knihovna Václava Havla. Režisérka Sedláčková čerpala rovněž ze zahraničních a v Čechách dosud neznámých zdrojů.

Sama jsem na film zvědavá, jen se nemohu ubránit přesvědčení, že ještě není dostatečný časový odstup pro to ukázat Václava Havla takového, jaký skutečně byl.

Zpět na přehled

Nahoru