Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2015 A zase ta Adina!

A zase ta Adina!

13. 10. 2015

Kdyby Adina Mandlová tušila, kolik článků a knih o ní bude vycházet po její smrti v její vlasti, jistě by jí to lichotilo. Jenže není kniha jako kniha.

A zase ta Adina!

Kdyby Adina Mandlová tušila, kolik článků a knih o ní bude vycházet po její smrti v její vlasti, jistě by jí to lichotilo. Jenže není kniha jako kniha. Vedle množství kompilátů, které se objevují a budou nadále objevovat, protože je nikdo zakázat nemůže, občas vycházejí i poctivé knížky. Ráda vždy upozorňuji na ty, které píše Ondřej Suchý, protože právě takové jsou. Takže, když mu nyní Ikar vydal knížku Čemu se smála Adina Mandlová?, bylo mi jasné, že mě nezklame. Ostatně také se v ní mihnu - tedy díky citaci z mého článku o Evženii Mandlové a její svatební fotografii - tak proč bych knihu nepochválila :-). Ale skutečně - kniha je přínosná především proto, že Ondřej Suchý vyzpovídal poslední Adininu příbuznou Ludmilu Pirillo, která žije od roku 1968 v Itálii a vyhýbá se kontaktům s novináři. Ondřej Suchý se zabývá i hereččiným bratrem Jiřím a jeho spoluprací s STB, a právě proto využil mého materiálu o Jiřího druhé manželce Evženii. Já jsem naopak, inspirována jeho pátráním, vložila do své právě dokončené knížky Lásky za oponou (vydá Nakl. Brána ještě před Vánoci) také kapitolku o lásce paní Evženie a Jiřího, kde nahlížím na hereččina bratra zase z trochu jiného zorného úhlu.

Ondřejovy knihy mě baví i proto, že dává prostor často zcela protichůdným názorům, takže v jeho knížce najdete 50 osobností, které se k Adině vyjadřují. Zatímco někteří ji vychvalují do nebes, jiní na ni nenechávají nit suchou. Tak už to holt v životě chodí....a věřím, že by se tomu Adina, která prý měla smysl pro humor, opravdu jen smála.

Zpět na přehled

Nahoru