Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2015 Desfoursky palác oživne (ale jen na chvíli)

Desfoursky palác oživne (ale jen na chvíli)

24. 9. 2015

Kolem Desfourského paláce jsem několik let chodila, když jsem pracovala v redakci Večerníku Praha v ulici Na Florenci. Tehdy ještě nebyl úplně prázdný.

Desfoursky palác oživne (ale jen na chvíli)

Kolem Desfourského paláce jsem několik let chodila, když jsem pracovala v redakci Večerníku Praha v ulici Na Florenci. Tehdy ještě nebyl úplně prázdný, ale zub času už na něm mocně hlodal. Tenhle palác měl od svého vzniku v roce 1846 dost smůlu. Nejprve do něj začalo zatékat, pak zase zbořili jeho západní křídlo kvůli výstavbě novinářského a tiskárenského komplexu Rudého práva  a nakonec Rudé právo vystřídalo Florentinum, které je ještě monstróznější, ale zase se díky němu upravilo torzo bývalé Desfourské zahrady. Palác byl za socialismu částečně znehodnocen různými vnitřními příčkami,  protože sloužil mj. pro bydlení a jako Kulturní dům hlavního města Prahy, ale ještě žil. Posléze v části prostor sídlila soukromá obchodní škola;  nyní je úplně prázdný a odpojený od elektřiny. Přesto na vás dýchne jeho genius loci, ohromí monumentální mramorové schodiště, nástěnné malby, kachlová kamna apod. Výhled z jeho oken na magistrálu a rozkopané okolí Masarykova nádraží je dost neutěšený stejně jako pohled do jeho zdecimovaných interiérů.

Je chvályhodné, že Mezinárodní festival současného umění 4-4 dny v pohybu, který letos slaví dvacáté jubileum, si pravidelně vybírá pro své programy chátrající a opuštěné objekty v Praze, neboť tím upozorňuje na přístup odpovědných činitelů města k památkám nejrůznějšího charakteru. Ve dnech 2. až 10. října se festival představí mnoha zajímavými inscenacemi činoherními i tanečními a také výstavou současného umění na téma Jak nic nechtít. Tři patra Desfourského paláce budou plná instalací, objektů, maleb, videí a dalších projektů od 60 našich i zahraničních umělců. Více o festivalu na www.ctyridny.cz

Zpět na přehled

Nahoru