Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2015 Král komiksu zemřel, ať žije král!

Král komiksu zemřel, ať žije král!

27. 6. 2015

V pátek zemřel po devíti letech čekání v kómatu v 80 letech král komiksu Kája Saudek. Bylo to pro něj jistě vysvobození. Líto mi ho bylo od chvíle, kdy se do tohoto stavu dostal.

Král komiksu zemřel, ať žije král!

V pátek zemřel po devíti letech čekání v kómatu v 80 letech král komiksu Kája Saudek. Bylo to pro něj jistě vysvobození. Líto mi ho bylo od chvíle, kdy se do tohoto stavu dostal. Zatímco jeho dvojče Jan Saudek mezitím zažil narození dalších svých potomků a také velkofilmu o jeho životě, Kája už jakoby nebyl. Jeho dílo ale samozřejmě žije, konají se výstavy (nyní v Tančícím domě) a Saudkovy obrazy budou dál stoupat na ceně.

Ke Kájovi Saudkovi mě na počátku roku 2000 přivedl tehdy mladinký (tuším 19 letý)fotograf Vadim Kramer, který toužil po tom vyfotit si malířovu dceru Bereniku. To se mu při naší návštěvě podařilo a já si zas mohla užívat vtipných i moudrých odpovědí krále komiksu. Dostali jsme se i na jeho slavný rod. Nadhodila jsem, že například strýc Erik byl brilantní překladatel Shakespeara..."Ale osudy rodu nejsou zrovna veselé. Erik se utopil na rekreaci v Bulharsku. Bratr sice udělal ohromnou kariéru, ale se svými dětmi měl problémy. A otec? Ten musel za války nosit žlutou hvězdu..." řekl mi tehdy v rozhovoru pro Večerku Kája Saudek. Svěřil se, že vstává ve tři hodiny ráno a jde kreslit. Odpoledne už často usíná, a proto ho není vidět na žádných mejdanech...Teď už ovšem bude na nekonečném mejdanu, kde na něj několik let s netrpělivostí čeká i jedna z jeho prvních lásek Helena Růžičková.

Zpět na přehled

Nahoru