Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2015 Tak tohle tu ještě nebylo!

Tak tohle tu ještě nebylo!

23. 10. 2015

Vždycky, když mi od Judity Matyášové přistane mail se zprávou, co je u ní nového, těším se, co si přečtu. Je jednou z mála kolegyň z branže, o níž můžu říct, že její práci skutečně obdivuji.

Tak tohle tu ještě nebylo!

Vždycky, když mi od Judity Matyášové přistane mail se zprávou, co je u ní nového, těším se, co si přečtu. Je jednou z mála kolegyň z branže, o níž můžu říct, že její práci skutečně obdivuji. To, co mi ale poslala tento týden, mi vyrazilo dech. Spolu s fotografem Janem Jindrou procestovala 70 míst v Evropě, aby zjistili, kde všude byl spisovatel Franz Kafka na prázdninách. Cituji z Juditina mailu:

"Obdivoval aeroplány v Italii, lyžoval v Tatrách, chodil do kina v Berlíně i ve Frýdlantu, pochutnával si na vegetariánském řízku v Liberci. To všechno a mnohem víc je naše pátrání, na hony vzdálené tomu ponurému Kafkovi z Prahy. Vždycky jsme snili o tom, že představíme Franze jinak, jako aktivního člověka se spoustou zájmů a teď je výjimečná šance.

Chceme vybudovat stálou expozici Kafka na prázdninách ve vesnici Siřem na Lounsku, kde Kafka prožil 8 měsíců života v roce 1917."

Aby se sen stal skutečností, je potřeba získat finanční prostředky, a ty Judita shání prostřednicvím "hithitu":

https://www.hithit.com/cs/project/1794/kafka-na-prazdninach

Fotograf Jan Jindra (vlevo) porovnává dobový snímek Siřemi s aktuálním stavem. 

Foto Judita Matyášová 

Zpět na přehled

Nahoru