Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2015 V Krásné Lípě se vzpomínalo na Tomáše Holého

V Krásné Lípě se vzpomínalo na Tomáše Holého

17. 10. 2015

Tomáš Holý má i 25 let po své smrti tolik přátel a příznivců, že by měl jistě velkou radost, kdyby o tom věděl. Dnes se díky nim konalo setkání v Krásné Lípě, kde jsem zažila - jak jinak - než krásný den.

V Krásné Lípě se vzpomínalo na Tomáše Holého

Tomáš Holý má i 25 let po své smrti tolik přátel a příznivců, že by měl jistě velkou radost, kdyby o tom věděl. Dnes se díky nim konalo setkání v Krásné Lípě, kde jsem zažila - jak jinak než - krásný den. Hlavním hostem vzpomínkového odpoledne byla režisérka Jaroslava Vošmiková, která s Tomášem natočila v roce 1980 komedii Prázdniny pro psa. Film se také v místním kině promítal a po něm následovala beseda, na níž přijeli jeho někteří aktéři - Monika Kvasničková a Pavel Stránský; byl tu ale i Josef Horáček, který spolu s Tomášem natáčel západoněmecký seriál Připoutejte se, letíme nad Atlantidou, jímž svou kariéru dětské hvězdy Tomáš dobrovolně ukončil. "Potkali jsme se pak ještě v tanečních v Obecním domě. Netušil jsem, že Tomáše už víckrát v životě neuvidím," řekl mi Josef Horáček. Režisérka Vošmiková mi zase poskytla unikátní fotku, na níž je zachycená s Tomášem v přítomnosti Emila Zátopka. Na Tomášově výrazu je vidět, s jakým zaujetím naslouchá slavnému olympionikovi.

A ještě jednu věc jsem se dnes dozvěděla: brněnský podnikatel Hynek Charous nechal na své náklady a podle svého návrhu zhotovit u stromu mezi Polevskem a Kytlicí, kde přišel Tomáš 8. března 1990 o život, letos na jaře žulový pomník.

Zpět na přehled

Nahoru