Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2016 Karlínské divadlo pěkně popořádku

Karlínské divadlo pěkně popořádku

9. 10. 2016

Když jsem před lety psala monografii o herci Vladimíru Rážovi, zarazilo mě, jak často se po válce měnily názvy a koncepce Karlínského divadla, v němž se tento herec za vedení Jiřího Frejky ocitnul.

Karlínské divadlo pěkně popořádku

Když jsem před lety psala monografii o herci Vladimíru Rážovi, zarazilo mě, jak často se po válce měnily názvy a koncepce Karlínského divadla, v němž se tento herec za vedení Jiřího Frejky ocitnul. A to jsem ještě netušila, kolika metamorfózami tohle divadlo prošlo od svého vzniku až po dnešek. Nyní si v tom díky Pavlu Bárovi a jeho knize Hudební divadlo Karlín, můžu konečně udělat pořádek - a spolu se mnou samozřejmě všichni příznivci této scény. Ono ale i slovní spojení "příznivci této scény" pokulhává, protože je nutné se ptát, v které etapě jste jí fandili! Možná, že někteří řeknou, že sem chodí třeba padesát let bez ohledu na to, kdo divadlu šéfuje a které hvězdy tam zrovna vystupují. Karlín si ale skutečně prošel tolika zvraty, že je vlastně zřejmě zázrak, že existuje již od roku 1881, byť se tehdy jmenovalo Théatre Varieté.

Před lety jsem se účastnila happeningu u hrobu zakladatele Théatre Varieté Eduarda Tichého, který uspořádal právě Pavel Bár se svým partnerem Lumírem Olšovským a od té doby vím, jak moc se o Karlín zajímají. Líbí se mi, že organizují i sešlosti bývalých členů divadla a na té poslední jsem se s radostí seznámila např. s bývalou tanečnicí paní Sieglovou.

Obsáhlou a výpravnou monografii o Karlínském divadle vydalo Nakladatelství Brána a 20. října od 16 hodin se uskuteční její slavnostní křest v knihkupectví Neoluxor v Praze na Václavském náměstí.

Zpět na přehled

Nahoru