Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2016 Malíř Koliha se vrací do Bechyně

Malíř Koliha se vrací do Bechyně

29. 7. 2016

Zajímavou pozvánku jsem dostala od filmového režiséra Petra Kolihy. V Městském muzeu v Bechyni chystá na sobotu 6.8. vernisáž obrazů svého strýce Jaroslava Kolihy, který zemřel před dvěma lety.

Malíř Koliha se vrací do Bechyně

Zajímavou pozvánku jsem dostala od filmového režiséra Petra Kolihy. V Městském muzeu v Bechyni chystá na sobotu 6.8. vernisáž obrazů svého strýce Jaroslava Kolihy, který zemřel před dvěma lety. Zeptala jsem se Petra, zda měl strýc vliv na jeho pozdější směřování.

"Můj strýc mne samozřejmě ovlivnil, protože jsem ho vnímal už jako dítě, když se vracel na kole z malování, s velkým obrazem přivázaným provazem na zádech. Býval jsem v létě na prázdninách v Bechyni, kam on také utekl z Prahy zpět ke svá matce, mé babičce. Taky mne jako dítě vzrušoval jeho bechyňský ateliér svými obrazy, knihami o výtvarném uměni a hlavně vůní terpentýnu a oleje. Obrazy jsem ale už znal i z domova, protože můj táta (Josef Koliha) byl bratr Jaroslava a byl kunsthistorik a podílel se na Jaroslavovu výtvarném vývoji. Jaroslav si v Bechyni jako mladý malíř přivydělával tím, že učil na střední keramické škole, kde mezi jinými studoval tehdy mladý Jan Kačer. Od té doby  jsem byl svědkem celoživotního kamarádství dvou chlapů, kteří - každý ve svém oboru - to někam dotáhli. Navíc oba to byli nádherní mužští... Jan Kačer by měl v sobotu, spolu se mnou, Jaroslavovu vernisáž otvírat."

Výstava obrazů Jaroslava Kolihy bude v Bechyni k vidění do konce září.

Zpět na přehled

Nahoru