Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2016 Móda za železnou oponou

Móda za železnou oponou

20. 12. 2016 Fotek 1

Pokud se alespoň trochu zajímáte o módu, jistě vás zaujme knížka Konstantiny Hlaváčkové Móda ze železnou oponou (vydala Grada Publishing spolu s Uměleckoprůmyslovým museem v Praze).

Móda za železnou oponou

Pokud se alespoň trochu zajímáte o módu, jistě vás zaujme knížka Konstantiny Hlaváčkové Móda ze železnou oponou (vydala Grada Publishing spolu s Uměleckoprůmyslovým museem v Praze).  Jako bývalou redaktorku týdeníku Vlasta (a nyní jeho externí přispěvatelku) mě pobavilo, že se právě její titulové stránky (a někdy i ty vnitřní) staly jedním z významných obrazových zdrojů této publikace. Ono je to však úsměvné jen do jisté míry. Například v kapitole, věnované Ústavu bytové a oděvní kultury, dr. Hlaváčková konstatuje, že se při jeho likvidaci po roce 1989 ocitl v kontejnerech i celý jeho archív včetně fotografií, kreseb a diapozitivů. ÚBOK přitom existoval od roku 1958 a pracovali pro něj přední návrháři a designéři.  Podobně skončilo mnoho archívů - pokud ne přímo v popelnicích, pak si je rozebrali jedinci a bůhví, jestli ještě někdy vyplavou na povrch.

Kromě Vlasty je v knížce často používaná také obrazová dokumentace z časopisu Žena a móda a samozřejmě z UPM, kde autorka pracuje. Je zajímavé sledovat, jak moc módu ovlivňovaly politické a ekonomické poměry, ale jak se navzdory všem překážkám v každé vývojové etapě přece jen prosadila invence a nápady, byť třeba jen v malé sérii nebo pro účely světových výstav apod. 

P.S.: V knížce se objevují i skeny snímků Oldřicha Straky z 50. let, rovněž otištěných v dobových časopisech. Přikládám proto jednu z jeho fotografií a zdravím Strakovu dceru Zuzanku - vidíš, tvůj tatínek je stále slavný!

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru