Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2016 Traktory jsou velký hit

Traktory jsou velký hit

14. 10. 2016 Fotek 3

Pokud si myslíte, že jsem se snad zbláznila, když už píšu i o traktorech, tak vás musím ubezpečit, že nikoli. Samozřejmě pod vlivem svého vnoučka se zvýšil můj zájem o ně, ale nelítám v tom zdaleka sama.

Traktory jsou velký hit

Pokud si myslíte, že jsem se snad zbláznila, když už píšu i o traktorech, tak vás musím ubezpečit, že nikoli. Samozřejmě pod vlivem svého vnoučka se zvýšil můj zájem o ně, ale nelítám v tom zdaleka sama. Traktory jsou velký hit a můžete se o tom přesvědčit sami. Stačí sledovat aktivity nejrůznějších spolků a příznivců těchto strojů po republice. Zrovna před týdnem jsme byli svědky krásného setkání v obci Mahouš na Prachaticku, které Václav Brožka zorganizoval  již podvanácté. Pravidelně vždy na podzim předvádí své "miláčky" a zve k následování i další majitele traktorů. Nevěřili byste, kolik se tam sešlo fandů. Obhlíželi stroje zaparkované, ale i ty v terénu, neboť Brožkova akce obsahuje i předváděčky historické orby. Výstava traktorů přilákala celé rodiny z široka daleka, Václav Ryvola s bratrem Radislavem přijeli se svými stroji dokonce až z Krupé na Rakovnicku.

Na akci se dala pořídit také Encyklopedie českých traktorů od roku 1912 do součanosti od Mariána Šumana-Hreblaye /vydal CPress Brno 2016/, takže jste si hned na místě mohli doplnit znalosti. Encyklopedie je samozřejmě k dostání i v knihkupectvích a v e-shopech a dozvíte se v ní, že kromě Zetorů byly také traktory Svoboda, ale i Škodovky, Pragovky či Slavie.  A první traktor českého původu sestrojil Václav Snětina v Přistoupimi u Českého Brodu již v roce 1911 a veřejně ho představil rok nato.

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru