Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2016 V mlžném oparu

V mlžném oparu

22. 1. 2016

Zatímco pražský Wiehlův dům na Václavském náměstí zná asi většina z vás, Wiehlova vila v obci Smolnice na Lounsku je poměrně utajená a tajuplná.

V mlžném oparu

Zatímco pražský Wiehlův dům na Václavském náměstí zná asi většina z vás, Wiehlova vila v obci Smolnice na Lounsku je poměrně utajená a tajuplná. Tím spíš tak na snímku působí, protože dnes panovalo skutečně mrazivé počasí, provázené silnou mlhou. A právě v tom zvláštním oparu vynikaly kontury starého a chátrajícího domu obzvlášť romanticky. Jak se slavný architekt Antonín Wiehl ocitnul ve Smolnici? Jednoduše - zamiloval se do zdejší rodačky Marie Lukášové, dcery velkostatkáře, která však o svého otce přišla už v raném věku. Posléze  statek zkrášlil sgrafity a výzdobou od Mikoláše Alše a J.V.Myslbeka, a o pár kroků dál si postavil vlastní vilu. Paradoxně statek se dočkal v letech 1997-2005 citlivé renovace, nad níž srdce jásá, kdežto vila zatím tiše pustne.

Wiehl zemřel bezdětný, a tak svůj dům na Václaváku odkázal České akademii věd, v jejímž držení je dodnes. Smolnickou vilu jeho žena přenechala tamní statkářské rodině Čapkových, kteří jí po smrti manžela pomáhali.

Zpět na přehled

Nahoru