Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2017 Jan Samec ve Viole

Jan Samec ve Viole

5. 9. 2017 Fotek 1

V Divadle Viola se uskutečnila netradiční vernisáž výstavy obrazů Jana Samce, během níž se zároveň prezentovala knížka Kino v hlavě, kterou ilustroval.

Jan Samec ve Viole

V Divadle Viola se uskutečnila netradiční vernisáž výstavy obrazů Jana Samce, během níž se zároveň prezentovala knížka Kino v hlavě, kterou ilustroval. Jelikož si k tomu přizval svého bratra Jiřího Štěpničku, stal se z toho zajímavý podvečer i s recitací a veselým špičkováním. A tak jsme se dozvěděli, že Jiří kdysi o 8 let mladšího Honzu zachránil, když ho vytáhl z vody, kde už polykal pulce a jiné veselé historky - nikoli z natáčení, ale ze života.

Jan Samec je nejen respektovaným malířem, ale také keramikem, sklářem, kurátorem, pedagogem a ředitelem Galerie umění Karlovy Vary. Výtvarníkem, pedagogem a navíc ještě scénografem byl rovněž jeho otec téhož jména, který byl i otcem Jiřího.

V knížce Kino v hlavě Jan vzpomíná, jak ho tatínek vozil do jižních Čech za svými oblíbenými motivy. Jednou s nimi byl i malíř Pešek z Malenic a všichni tři malovali v Hajské u Strakonic. Zastavil u nich asi osmiletý klučina, chvíli přihlížel  a pak vběhl do dvora a volal: "Mami, tati, pojďte se podívat, jsou tu malíři i s učedníkem a ten to má z nich nejlepší!"

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru