Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2017 Tip na výlet: Čapkův památník na Strži

Tip na výlet: Čapkův památník na Strži

16. 3. 2017 Fotek 1

Pokud toužíte dozvědět se něco o Karlu Čapkovi a Olze Scheinpflugové, pak není lepší tip než se vypravit do jejich památníku na Strži. Jeho ředitelka Kristina Váňová o obou velikánech ví úplně všechno.

Tip na výlet: Čapkův památník na Strži

Pokud toužíte dozvědět se něco o Karlu Čapkovi a Olze Scheinpflugové, pak není lepší tip než se vypravit do jejich památníku na Strži. Jeho ředitelka Kristina Váňová o obou velikánech ví úplně všechno. Sama jsem měla tu čest, že mě v minulosti o nich vyprávěla. A žila jsem z toho opravdu dlouho! 29. dubna  se zde uskuteční jarní vernisáž nové expozice, jejíž součástí je i Čapkova fraková vesta a košile s motýlkem, dobový fotoaparát a expozimetr, s nimiž spisovatel pořizoval snímky neposedné foxteriérky Dášeňky, ale i jedinečné snímky jeho pracovny a okolí jeho letního sídla od Josefa Sudka.

Ten přijel na Strž v roce 1949 jako člen Společností bratří Čapků a pořídil zde jedinečné snímky Čapkova stolu ve spisovatelově pracovně. Svým nenapodobitelným stylem vyfotografoval Sudek i nejbližší okolí domu – zahradu, rybník i Čapkovu oblíbenou vyhlídku. „Soubor celkem šesti snímků, odrážejících Sudkův cit pro atmosféru místa, zapůjčila Památníku Městská část Prahy 10, která spravuje Čapkovu pražskou vilu: právě v ní byly do té doby neznámé Sudkovy snímky před dvěma lety objeveny,“ prozrazuje původ unikátní fotografické sbírky  Kristina Váňová.

Na dolním snímku Čapek s Olgou a Ferdinandem Peroutkou

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru