Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2017 Universum Brdečka

Universum Brdečka

12. 12. 2017 Fotek 3

Na Štědrý den roku 1917 se v Hranicích na Moravě narodil budoucí filmový scenárista, kreslíř, novinář, spisovatel a režisér Jiří Brdečka. K jeho nedožitým stým narozeninám vznikly pozoruhodné projekty.

Universum Brdečka

Na Štědrý den roku 1917 se v Hranicích na Moravě narodil budoucí filmový scenárista, kreslíř, novinář, spisovatel a režisér Jiří Brdečka. K jeho nedožitým stým narozeninám vznikly pozoruhodné projekty. Tím prvním je celovečerní dokument režiséra Miroslava Janka nazvaný Universum Brdečka. Nutno říci, že to není film pro každého. Režisér ho pojal civilně, sleduje Brdečkovu dceru Terezu, bez níž (jejích vědomostí, ale i úžasných artefaktů, které po otci schraňuje) by film rozhodně nevznikl, jak leze po štaflích a hledá a nachází ledacos. Potom o tom hovoří, do toho se prolínají další vzpomínky a hlavně záběry z Brdečkoých autorských animovaných filmů, které jsou širší veřejnosti rozhodně méně známé než ty hrané, na nichž se podepsal především jako scenárista. Za všechny jmenujme snímky Limonádový Joe, Adéla ještě nevečeřela, tajemný hrad v Karpatech, ale také Císařův pekař a pekařův císař, Byl jednou jeden král či Vynález zkázy. Dokument bude mít slavnostní premiéru 20.12. v kině Lucerna. 

Druhý projekt odstartuje již koncem tohoto týdne. Jedná se o výstavu o Brdečkovi na Chvalském zámku v Horních Počernicích, která bude pojata jako rekonstrukce světa dětství, mládí, života a inspiračních zdrojů tohoto mimořádného umělce. Výstava, určená pro velké i malé návštěvníky (organizátoři slibují řadu interaktivních prvků), bude otevřená až do apríla 2018.

Autorem barevné fotky Brdečky je Václav Chochola

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru