Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2018 Krásná jizba - v jednoduchosti je krása

Krásná jizba - v jednoduchosti je krása

14. 9. 2018 Fotek 3

Uměleckoprůmyslové museum v Praze na nás nyní chrlí jednu lahůdku za druhou. Sotva se "odpremiérovala" výstava o Haně Podolské, je tu další, která s ní nyní sousedí ve 4. patře krásně renovované budovy.

Krásná jizba - v jednoduchosti je krása

Uměleckoprůmyslové museum v Praze na nás nyní chrlí jednu lahůdku za druhou. Sotva se "odpremiérovala" výstava o Haně Podolské, je tu další, která s ní nyní sousedí ve 4. patře krásně renovované budovy. Pod názvem Krásná jizba 1927-1948/Design pro demokracii se skrývá expozice, věnovaná jedné z nejvýznamnějších českých institucí v oblasti bytové kultury a designu 1. poloviny 20. století. My pamětníci si jistě vybavíme Krásnou jizbu na Národní třídě, která ovšem s tou předchozí měla společného opravdu už jen málo.

Krásná jizba vznikla jako pobočka nakladatelství Družstevní práce a také se ve své propagaci zaměřovala na jeho 20 000 členskou základnu. Pro Krásnou jizbu navrhovali výrobky Ladislav Sutnar, Antonín Kybal, Ludvika Smrčková, Bohumil Južnič, architekt Jan E. Koula, fotil pro ni Josef Sudek... UPM připravilo výstavu ve spolupráci se soukromým sběratelem artefaktů Krásné jizby Tomášem Sanetrníkem, který sklo, porcelán, koberce a nakonec i nábytek sháněl po různých bazarech, antikvariátech, ale i soukromnících a sám nyní pozoruje, jak moc nabývají tyto předměty s postupem let na ceně. Zajímavou výstavu můžete v UPM navštívit až do 20.1. příštího roku.

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru