Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2018 Nanovo

Nanovo

Blíží se Designblok, který se bude konat na pražském Výstavišti ve dnech 25.-29. října a já zjišťuju, jak moc zajímavého letos nabídne.

Nanovo

Blíží se Designblok, který se bude konat na pražském Výstavišti ve dnech 25.-29. října a já zjišťuju, jak moc zajímavého letos nabídne. Tak například Studio Nanovo se nyní rozhodlo vrátit kvalitní design a užité umění bývalého Československa do výroby. Pilotním projektem se stala ikonická komoda podle návrhu Jiřího Jiroutka ze 60. let. Nově vyrobenou skříňku představí právě na Designbloku.

Je to pro Nanovo zcela nová kapitola. Cítíme, že pomalu dospíváme a že se nám otevírají zcela nové obzory v propagaci československého designu. A nejlepší na tom je, že neopouštíme staré věci, ale naopak že ty nádherné kousky znovu začneme přivádět k životu,“ říkají zakladatelé Nanovo Adam Karásek a Jiří Mrázek.

 Skříňka s šuplíky v růžovo-černo-bílé barevné kombinaci byla součástí série sektorového nábytku, který v 60. a 70. letech vyráběl národní podnik Interiér Praha. Jiří Jiroutek (*1928) do tohoto podniku nastoupil nedlouho po jeho vzniku. Komodu U-453 navrhl v roce 1958. O deset let později přijal nabídku pracovat ve Švédsku, kterou dostal přímo od majitele firmy IKEA Ingvara Kamprada. Domů se vrátil po 3,5 letech a nastoupil opět jako zaměstnanec Interiéru Praha, ovšem jako řadový prodavač. Teprve na popud Ingvara Kamprada při jeho další návštěvě Československa dostal místo v oddělení zahraničního obchodu, kde navrhoval nábytek.

Češi, obdivující produkci IKEA, tak budou možná překvapení, že mnohé z toho, co švédská firma nabízí, má kořeny u nás. A to i v hlubší historii, jak jsem se nedávno měla možnost přesvědčit při prohlídce výstavy Krásná jizba v UPM.

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru