Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2018 Opravdový balzám pro (d)uši

Opravdový balzám pro (d)uši

22. 7. 2018

Radioservis nedávno vydal CD mp3 s více než 4 hodinovým záznamem rozhlasové nahrávky dramatizace špionážního románu Grahama Greena Lidský faktor.

Opravdový balzám pro (d)uši

Radioservis nedávno vydal CD mp3 s více než 4 hodinovým záznamem rozhlasové nahrávky dramatizace špionážního románu Grahama Greena Lidský faktor. Je to skutečný balzám pro uši i duši, jinak nelze vyjádřit kongeniální spojení hlasů hlavních hrdinů a zároveň v soukromí i v příběhu životních partnerů  Jiřího Adamíry a Hany Maciuchové, které vhodně doplňuje hlas dalšího mistra slova Vladimíra Ráže, neméně dobrého Jana Novotného, či Radka Brzobohatého, Jarky Adamové a dalších. Hana Maciuchová na nahrávání vzpomíná na přebalu CD a při čtení té zdánlivě drobné vzpomínky vás mrazí. Lidský faktor se točil v květnu 1993 a v srpnu téhož roku pan Adamíra po těžké nemoci zemřel. Tedy i během nahrávání náročných textů byl nemocný, ale na hlase to není ani v nejmenším znát. Adamírův projev je stejně silný jako kdykoli předtím. Greenův špionážní román je o vypjatých životních situacích, každá replika vnáší napětí a rozechvění, chcete vědět, co bude dál, ale poslouchat na jeden zátah samozřejmě nelze už jen z časových důvodů.

Hana Maciuchová připomíná citát Josepha Conrada, jímž jsou díly četby uvedeny: "Vím jen to, že ten, kdo si vytvoří nějaké pouto, je ztracen. Do jeho duše už vnikl zárodek zkázy." Sama musela být při tom, když ten, k němuž získala pouto nejtěsnější, náhle odcházel. Poslech tak dnes -s odstupem času - dostává ještě další dimenze.

Zpět na přehled

Nahoru