Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2018 Paměť města

Paměť města

Organizátoři Bubnování pro Bubny a zástupci chystaného Památníku ticha zahajují 16. října ve výroční den prvního židovského transportu z roku 1941 výstavní projekt Fotbal ve století faulů.
Paměť města

Organizátoři Bubnování pro Bubny a zástupci chystaného Památníku ticha zahajují 16. října ve výroční den prvního židovského transportu z roku 1941 výstavní projekt Fotbal ve století faulů. Na území Letné, Bubenče a Holešovic byly instalovány infopanely, které propojují osudy pozoruhodných domů, fotbalových hvězd, architektů i dalších obyvatel v okolí tehdejšího fotbalového Olympu.

Jednou ze zastávek je stylová perla tradičního interiéru 30. let Erhartova cukrárna jako součást funkcionalistického domu architekta Eugena Rosenberga. V jejím okolí žily velké hvězdy fotbalu - mj. Pepi Bican, legendární útočník Slavie, který byl spolu s pokladníkem Slavie Antonínem Žbánkem schopný pokrýt potřebné finance pro vykoupení fotbalového komentátora Josefa Laufera z nástupu do transportu. Klasik rozhlasových vln díky tomu žil až do roku 1966. V Dobrovského ulici 14 pro změnu žil John Madden, Angličan, který trénoval slávisty čtvrt století.  Já bych snad jen dodala, že v Dobrovského ulici žil také malíř Antonín Slavíček a herec Jiří Sovák...

Organizátoři výhledově plánují výstavní trasu, která bude mít vlastní katalog a mapu putování.

Foto Karel Cudlín

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru