Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2018 Paneláci - mimořádný projekt završuje výstava

Paneláci - mimořádný projekt završuje výstava

25. 1. 2018 Fotek 2

Kolik jen jsme toho už na adresu panelových sídlišť vyslechli! Kdysi se o nich psaly ódy, když bylo potřeba objasnit, proč se bourá stará zástavba různých měst.

Paneláci - mimořádný projekt završuje výstava

Kolik jen jsme toho už na adresu panelových sídlišť vyslechli! Kdysi se o nich psaly ódy, když bylo potřeba objasnit, proč se bourá stará zástavba různých měst. Pak se začaly kritizovat - vzpomeňme např. film Panelstory Věry Chytilové. Zdá se, že teprve dnes, s potřebným časovým odstupem, se k jejich problematice umíme postavit objektivněji. Je to jistě velká zásluha týmu, který v letech 2013-2017 zkoumal 73 českých sídlišť, věnoval se jejich architektuře, demografickým charakteristikám a možnostem památkové ochrany. Po republice už díky tomu proběhla série výstav a nyní tato záslužná činnost vrcholí výstavou v Uměleckoprůmyslovém museu v Praze. Až do 20.5. si tu můžete prohlédnout spoustu fotografií a různých předmětů, které vám přiblíží vývoj panelákové výstavby, ale i život v nich, vybavení bytů apod. Téměř každý třetí obyvatel ČR žije v paneláku - to je neoddiskutovatelný fakt. Mnozí lidé na sídlišti prožili dokonce celý život, mnohdy se i podíleli na jeho kultivaci. A nyní o něj opět bojují jako v případě sídliště Ďáblice, kde mají vzniknout tři nové obří stavby. Zrodil se návrh požádat o jeho památkovou ochranu, a i když se zatím zdá zcela nereálný, je jistě novým impulsem k zamyšlení. I když jsem sama nikdy v paneláku nežila, musím říct, že mě tato výstava oslovila a vřele její návštěvu doporučuji. Je z ní totiž cítit ohromné zaujetí jejích tvůrců a obrovská energie, kterou do ní vložili. Více se můžete dozvědět na www.panelaci.cz

Přikládám foto Jaromíra Čejky, které Uměleckoprůmyslové museum zvolilo jako pouták své výstavy, dále foto ze strašnické Solidarity ze svého archívu a kresbu Václava Fialy z výstavby sídliště Petřiny, kterou nabízí jeden pražský antikvariát za poměrně vysoký obnos.

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru