Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2018 Vyšehradský podvečer

Vyšehradský podvečer

13. 9. 2018 Fotek 1

Strávila jsem dnes příjemný podvečer ve Vratislavově ulici v malém knihkupectví na křtu sbírky Vyšehradských fejetonů Popelky Biliánové.

Vyšehradský podvečer

Strávila jsem dnes příjemný podvečer ve Vratislavově ulici v malém knihkupectví na křtu sbírky Vyšehradských fejetonů Popelky Biliánové. Vydalo je nakladatelství Take Take Take a Vyšehradskej jezdec. Tento muž již dlouhou dobu provozuje webové stránky vysehradskej.cz a facebookové stránky Vyšehradskej jezdec, což mě jako rodačku z Podvyšehradí a milovnici (nejen) této části Prahy nemohlo nechat chladnou. Jeho příspěvky obdivuji, protože je provází autentickými retro fotografiemi a dává si na textech záležet. Žádné povrchní hlouposti, ale objevné, zajímavé, přitom svěží texty, v nichž se dozvídám mnoho nového. Je záslužné, že se Vyšehradskej rozhodl připomenout právě Popelku Biliánovou, která na Vyšehradě nejen žila, ale hlavně žila Vyšehradem. Bojovala za jeho zachování, sbírala o něm pověsti a legendy, prováděla po něm zájemce, věnovala se nezištně nejmladší generaci, byla vlastenka... a tak bych mohla v hodnocení pokračovat. To nejlepší jsem si ale nechala nakonec. Dosud žije vnučka Popelky Biliánové paní Libuše Mirčevová a hned, jak jsem přišla ze křtu, jsem milé paní zavolala a zvěstovala ji tu novinu. Měla z vydání fejetonů obrovskou radost a věřím, že se s ní Vyšehradskej jezdec seznámí. O Ing. Libuši Mirčevové, DrSc., jsem psala ve své knížce Jak se dědí sláva? v roce 2006 a musí říct, že od té doby jsem nepotkala nikoho tak skromného, vlídného a moudrého, jako je ona. Narodila se v roce 1927 v Bulharsku, ale u babičky na Vyšehradě v domku naproti Jedličkovu ústavu vyrůstala a byla tu až do konce druhé světové války. Popelka Biliánová zemřela na jaře 1941.

P.S.: Sbírku fejetonů Popelky Biliánové provází moderní linoryty Magdaleny Rutové, díky nimž by knížka mohla zaujmout i mladé čtenáře.

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru