Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2018 Za Broučky do Ctěnic

Za Broučky do Ctěnic

Karafiátovi Broučci byl můj nejoblíbenější večerníčkový seriál v dětství. Byli to ti první Broučci, o nichž se teprve teď dozvídám, že jejich autorem byl architekt Zdeněk Podhůrský.
Za Broučky do Ctěnic

Karafiátovi Broučci byl můj nejoblíbenější večerníčkový seriál v dětství. Byli to ti první Broučci, o nichž se teprve teď dozvídám, že jejich autorem byl architekt Zdeněk Podhůrský.  Jméno vám jistě něco říká - jeho syn je populární moderátor, herec, fotograf, ale také dabingový režisér a zpěvák.

V krásném Zámeckém areálu Ctěnice je až do 3. března příštího roku k vidění retrospektivní výstava, kde si můžete prohlédnout ony půvabné loutky z večerníčků Zdeňka Podhůrského - kromě Broučků také Neználkovy příhody či Dobrodružství Čokoládového panáčka. Podhůrský přešel po studiích k Josefu Skupovi, pro jehož divadlo vytvořil legendární, dokonale rozhýbaný marionetový černošský orchestr. Později vytvořil cca 100 prototypů hraček pro čs. hračkářský průmysl. Je autorem více než 20 reklamních loutkových filmů včetně scénářů. V Čs. televizi vytvořil v roce 1955 pořad Televize pro nejmenší, navrhoval výpravy pro pohádkové inscenace apod. Je autorem loutek pro Zemanův film Cesta do pravěku, podílel se na pohádce Hrátky s čertem, Zlaté kapradí... Byl zakládajícím členem Ústředního loutkového divadla v Praze. Za své loutky získal zlatou medaili na světové výstavě Expo 58 v Bruselu. Výstavu připravil Zdeněk Podhůrský jr., který po otci zdědil lásku k výtvarnému umění.

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru