Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2018 Zemřel Juraj Herz

Zemřel Juraj Herz

9. 4. 2018 Fotek 1

Po dlouhé těžké nemoci zemřel Juraj Herz. Budu vzpomínat na náš rozhovor před rovnými 10 lety. Pan režisér byl tehdy neobyčejně vstřícný. Povídali jsme si nejprve v denním baru v přízemí činžáku, kde bydlel s Terezou Herz Pokornou a jejíž rodině dům patřil.

Zemřel Juraj Herz

Po dlouhé těžké nemoci zemřel Juraj Herz. Budu vzpomínat na náš rozhovor před rovnými 10 lety. Pan režisér byl tehdy neobyčejně vstřícný. Povídali jsme si nejprve v denním baru v přízemí činžáku, kde bydlel s Terezou Herz Pokornou a jejíž rodině dům patřil. Když jsem ho požádala o zapůjčení fotografií, přesunuli jsme se nahoru do krásného rozlehlého bytu. Ochotně mi začal ukazovat fotky v počítači a pak mi také půjčil nějaká svá filmová fotoalba. Viděl, že to bude na mě těžké, a tak mi zavolal taxíka.

Cenil  si mj. svého filmu Znamení raka, v němž mu hrál hlavní roli Zdeněk Štěpánek. Tehdy mi o něm vyprávěl: "Setkal jsem se s ním už během natáčení Brynychova Transportu z ráje a věděl jsem, že je to největší žijící herecká osobnost. Znamení raka byl odvážný film v tom, že vypadal jako detektivka, ale hledání a objevení vraha bylo vlastně jen záminkou k tomu, abychom ukázali vztahy mezi lékaři a pacienty. Když jsme pak doktorům film promítli, řekli, že se musí zakázat. Zachránil mě profesor Charvát, tehdejší šéf třetí interní kliniky na Karlově náměstí, který řekl, že sice také není šťastný, že film ukazuje některé věci, které by pacient nemusel vědět, ale že je to pravdivé umělecké dílo.“

Juraj Herz se považoval za solitéra, který se vymykal hlavnímu proudu. Jeho životní cesta byla spletitá a ne zrovna snadná, ale žádný problém ho nezlomil.  Až teď jeho problémy zdravotní. 

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru