Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2019 Chudá Praha

Chudá Praha

Praha první poloviny minulého století nebylo jen město památek, kaváren a měšťanských domů, ale i místo, kde musela přežívat chudina.
Chudá Praha

Oceňuji, že se tématu Chudá Praha rozhodlo Muzeum hlavního města Prahy věnovat, i když je možná méně atraktivní než prvorepublikový film a podobné, již poměrně "olízané vdolky".  Na výstavě, která potrvá do 25.8., najdete unikátní snímky, zachycují místa, která chudí obývali nebo na kterých se zdržovali. Návštěvníci mají zároveň možnost seznámit se s vybranými institucemi, u nichž nejchudší lidé nalézali útočiště a podporu. A nahlédnout tak i způsoby, jakými se společnost s chudobou vyrovnávala prostřednictvím chudinské a sociální péče, jak se formovala od josefínských dob.

Zároveň tu současný umělec  EPOS 257 připravil výstavu nazvanou Dýmová hora. Ta se zabývá historii nedávno zaniklé bezdomovecké komunity v Praze na Třebešíně, a to včetně subjektivní roviny legend a mýtů, které se k tomuto místu váží. Výstava vrcholí projektem kamenného pomníku Dýmové hory, který autor spolu s Marcelem, bývalým obyvatelem tohoto místa, v podmínkách bezdomoveckého života vytvořil. Tato výstava potrvá až do 29.12. letošního roku.

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru