Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2019 Fenomén MM

Fenomén MM

Iniciály MM se nejčastěji spojují s Marilyn Monroe. V našem kontextu však hledejme jinou osobnost - paní Medu Mládkovou.
Fenomén MM

Tuto neděli oslaví sběratelka umění Meda Mládková stoleté narozeniny! Při té příležitosti se na Letní scéně v Sovových mlýnech, kde vybudovala Museum Kampa, uskuteční poslední představení inscenace Meda, mapující její životní příběh, s Tatianou Vilhelmovou Dykovou v hlavní roli. Obě dámy mají ve svých povahových rysech leccos společného a také určitě energii a temperament, i když ho každá z nich vkládá nebo vkládala do něčeho jiného. 

Zároveň nakladatelství Academia připravilo druhé vydání knihy Ondřeje Kundry Meda Mládková Můj úžasný život. Autor v něm mapuje osud výjimečné ženy, která nemusí být nutně vždy každému sympatická, ale každopádně je nepřehlédnutelná. Její obdivuhodná životaschopnost se projevovala odmalička, kdy byla svým otcem bita, přesto se dokázala z jeho područí vymanit a začala se věnovat tanci, který jí poskytl potřebnou volnost. Chodila do taneční školy k uznávané prvorepublikové choreografce Martě Aubrechtové. Zdá se dnes neuvěřitelné, že jako mladinká tančila tingl-tangl v Kotvě... Její další a rozhodující životní etapa spjatá s Janem Mládkem, je poměrně známá, i ta ale byla plná zvratů. Manželství zůstalo bezdětné, zato si Meda pořídila spoustu "dětí" v podobě výtvarných děl, která začala nakupovat. Nejemotivněji je v knížce popsán její vztah k malíři Františku Kupkovi, kterému na smrtelné posteli řekla, že bude mít velkou výstavu svých děl. "Chtěla jsem, aby z tohoto světa odcházel šťastný," vysvětluje, proč mu tehdy tak krásně zalhala. 

Po roce 1989 se jí podařilo vybojovat stálou expozici své sbírky na Kampě, kde před časem otevřela i Werichovu vilu. Ačkoli osobně nejsem velkým příznivcem konceptu, který tam byl zvolený, těžko říct, zda by jiná cesta byla lepší. Vila byla leta pustá a prázdná a sotva by se proměnla v místo pro bydlení, kterým kdysi bývala. Na Kampě obecně se totiž už mnoho let bohužel téměř nebydlí... Každopádně Meda Mládková se vždy držela hesla "Když chceš, můžeš" a to je, myslím, nanejvýš inspirativní pro kohokoli, její příznivce i ty ostatní. 

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru