Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2019 Honzlová

Honzlová

V Městských divadlech pražských finišují s přípravami na premiéru dramatizace románu Zdeny Salivarové Honzlová.
Honzlová

První březnovou sobotu se v Městských divadlech uskuteční již osmá premiéra této sezony. Tvůrčí tandem Jakub Vašíček a Tomáš Jarkovský představí v Rokoku svoji divadelní adaptaci románu Zdeny Salivarové, spisovatelky stojící ve stínu svého manžela Josefa Škvoreckého.

 

Honzlová je příjmení hlavní hrdinky, odvážné a osobité členky souboru písní a tanců Sedmikrása, ale také název složky s kádrovými materiály, které dívka objeví v kanceláři svého nadřízeného. Zčásti autobiografický román, zasazený do jednoho pražského horkého léta, zachycuje holou realitu padesátých let minulého století, kdy se lidské osudy převracely naruby.

Ve skutečnosti šlo o Státní soubor čs. písní a tanců, jehož byla Zdena v mládí skutečně členkou. Naivní a rozjásaná 50. léta si dnes už ani neumíme představit...

Do role Jany Honzlové tvůrci obsadili Terezu Marečkovou, která je novou členkou hereckého souboru Městských divadel pražských. „Terezu jsme znali z jejího působení v divadle Husa na provázku hlavě jako výbornou houslistku a zpěvačku. Ostatně Honzlová samotná je členkou Sedmikrásy, folklorního souboru zpěvů a tanců. Inscenace tak nebude ryze činoherní, hudební a herecká složka jdou v tomto případě ruku v ruce,“ uzavřel režisér Jakub Vašíček.

Na Terezu Marečkovou jsou všichni upřímně zvědaví. Uspěla už jako Alma Mahler i Vítězslava Kaprálová, role osudových žen jí zkrátka sluší. 

Přikládám dva archivní snímky Zdeny Salivarové a Josefa Škvoreckého. 

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru