Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2019 Motocykly, kola, sny a realita

Motocykly, kola, sny a realita

V Národním technickém muzeu otevřeli další dvě zajímavé výstavy. Můžete si je třeba nadělit pod stromeček a jít se na ně podívat mezi svátky.
Motocykly, kola, sny a realita

První se týká fenoménu Jawa, na nějž je hrdý snad každý Čech. Vystaveno je zde na pět desítek motocyklů,  jeden automobil, trofeje ze závodů či jezdecké výstroje, a to převážně ze soukromých, veřejnosti jinak nepřístupných, sbírek. "Za 90 let své existence vyrobila firma Jawa na 3 miliony motocyklů a stala se jednou z mála našich firem, jejíž výrobky se staly známými po celém světě, “ uvedl při vernisáři ředitel NTM  Karel Ksandr. Můžete si prohlédnout silniční závodní motocykl Jawa 350 typ 673, s nímž jezdil náš nejúspěšnější motocyklový závodník František Šťastný. Zcela ojedinělý je rovněž vystavený soubor vývojových prototypů motocyklů Jawa představující motocykly od počátku 30. let až do let 90. Vystaveny jsou například motocykly z tajného válečného vývoje nebo prototypy strojů tzv. Unifikované řady z první poloviny 60. let.

Další výstava je připomínkou 90. výročí narození výtvarníka Václava Kasíka, pozoruhodné, ale nepříliš známé osobnosti československého designu. Kromě unikátních designérských studií automobilů Škoda a Tatra z šedesátých let jsou ve výstavě představeny např.  dva prototypy motocyklů ČZ, vyvíjené ve spolupráci s vynikajícím konstruktérem Františkem Pudilem. Václav Kasík se na přelomu padesátých a šedesátých let minulého století na naší výtvarné scéně úspěšně uvedl v oblasti knižní ilustrace a plakátové grafiky. Prakticky souběžně se v jeho tvorbě projevila motoristická vášeň. Rodák z Obodovky poblíž Kyjeva, který se po letech nucených prací v Německu v roce 1945 přihlásil k repatriaci v Československu, propadl kouzlu motocyklů a automobilů – jako nadšený řidič a jezdec, sběratel a koncem padesátých let také adept automobilového návrhářství. 

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru