Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2019 Nesmrtelný Revizor

Nesmrtelný Revizor

Když Gogol napsal svého Revizora, stal se tím nesmrtelným a jeho hra rovněž. Od její premiéry v Petrohradě uplynulo již 183 let.
Nesmrtelný Revizor

Nyní Revizora uvede 27. dubna divadlo ABC v autorské úpravě Davida Drábka. Dramaturgyně inscenace Markéta Bidlasová k tomu říká:  „Revizor – to je věčná anekdota. Tuhle historku o bezvýznamném úředníkovi, jehož zástupci malého ruského městečka považují za carského kontrolora na tajné inspekci, původně vyprávěl Gogolovi Puškin a posléze se strašně nelíbila carovi. Nejen že je stále vtipná, ale pořád rezonuje. Vidět mocipány, jak se třesou, kroutí, odhalují a ztrapňují má zkrátka i dnes potenciál velmi potěšit diváka...“Revizor se do Městských divadel pražských vrací po dvaceti letech. V roce 1998 jej pro Rokoko nastudoval Zdeněk Potužil. V novém autorském nastudování se v roli Chlestakova představí Tomáš Havlínek, nový člen souboru MDP, Můžeme se těšit také na Pavlu Tomicovou či Václava Koptu. 

Jen ráda připomenu ve foto příloze, že legendární inscenaci Revizora pamatují diváci v Činoherním klubu (1967), ale také v Divadle Na zábradlí (1995) a jako raritu přikládám RůženuŠlemrovou v inscenaci Divadla Na Vinohradech z roku 1924. Mimochodem je na snímku v roli Marie Antonovny opravdu k nepoznání

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru