Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2019 Písek zas žije Jitexem

Písek zas žije Jitexem

Moje milovaná teta Máňa pracovala v 80. letech v pobočném závodu Jitexu v Horažďovicích, kde skládala a balila spodní prádlo ze směsové příze.
Písek zas žije Jitexem

Podobně jako moje teta pracovaly pro Jitex stovky dalších žen a také nějací muži, a to především v Písku, ale také v dalších pobočných závodech v Bechyni, Milevsku, Mirovicích, Rožmitále pod Třemšínem, Týně nad Vltavou a ve Vodňanech. Jitex byl založen v roce 1949, a tak si letos připomíná 70tiny. Při té příležitosti připravili v Prácheňském muzeu v Písku mimořádně zajímavou výstavu Na pletenou módu do Písku. Jitex byl budován jako vzorový podnik a za bránou základního závodu probíhal celý proces pletařské výroby. A tak nejen Leonid Břežněv a další politici z různých zemí světa, ale i Věra Čáslavská, Jaroslav Marvan, Radovan Lukavský nebo kosmonaut Vladimír Remek byli svědky proměny surové bavlny v šaty. „Do Písku bylo také umístěno oborové ředitelství pletařského průmyslu pro českou část ČSSR a byly odsud řízeny i další známé podniky... V roce 1968 otevřeli takzvaní pletaři na Alšově náměstí první vzorkovou prodejnu pletařského průmyslu PPP, která si v časech nedostatkového zboží vydobyla celorepublikovou proslulost,“ vysvětluje kurátor výstavy Bohumír Bernášek. Vedle kamenného mostu se tak nákup v „péčkách“ stal dalším atraktivním cílem návštěvníků. I já jsem si do prodejny kdysi jela pro výstřední barevný mini froté župánek. 

Muzejní módní jaro ukazuje také ošacení Píseckých v době před Jitexem a módu na opačné straně železné opony na příkladu firmy Lucie Linden z německého Deggendorfu. Výstava, kde si můžete prohlédnout ukázky výrobků, projít si celý výrobní proces, zhlédnout množství dobových fotografií z textilek, ale i záběry na závodní školku či jesle, rozcvičky žen během směny, reklamní snímky podnikového fotografa Zdeňka Javůrka z 80. let a další zajímavosti, je v Prácheňském muzeu k vidění do 26. května denně mimo pondělky.  Do té doby by o Jitexu měla vyjít kniha, v níž nebudou chybět ani vzpomínky pamětníků, kteří v textilce prožili mnohdy i celý svůj aktivní život. Pro ně je výstava skvělou příležitostí, jak si zavzpomínat na časy, kde v Jitexu pracovali. 

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru