Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2019 Tak už se Milda dočkal

Tak už se Milda dočkal

Úplně slyším sametový hlas Jany Kopecké, poslední a osudové manželky Miloše Kopeckého, jak s jemnou ironií říká "Tak už se Milda dočkal!"
Tak už se Milda dočkal

Mluví přitom o svém vlastním odchodu z tohoto pozemského světa, k němuž došlo 9. července. Vůbec jsem si neuvědomovala, že jí bylo už 80 let. Je pravda, že jsme se pár let neviděly, ale vždycky mi připadala tak nějak mladá a plná energie...Jana Kopecká, rozená Křečková, se s o 17 let starším Milošem Kopeckým sblížila v roce 1964. "Byla jsem na starší muže. Předtím jsem chodila s ženatým tanečníkem a choreografem Národního divadla, který byl dokonce ještě o dva roky starší než Miloš. Sbližoval nás společný vztah k vážné hudbě, zejména k operám, ale hlavně Milda, jak jsem mu pak začala říkat, byl neobyčejně okouzlující, společenský a dvorný," vyprávěla mi kdysi. Nechala mě nahlédnout i do své rodiny a díky tomu Zuzanka Kostiuková pořídila snímek její dcery a hercových vnuků, jenž přikládám. A ještě jednou nechme mluvit Janu o posledních letech /po roce 1989/:

"Společenské změny pro něj přišly bohužel pozdě. Přesto ho čekalo ještě necelých sedm let života. Užil si svého prvního vnuka Martina, druhý vnuk Ondřej ho zná už jen z filmů. Jak přibývalo zdravotních problémů, ubývalo i pracovních příležitostí. Posléze mu zbyly jen zájezdy na besedy s diváky, ale i ty ho začaly unavovat. Přibyly poruchy paměti a orientace, celková slabost. Zemřel 16.února 1996 v bohnické psychiatrické léčebně, kam jsme ho nedlouho předtím museli nechat převézt. Do diáře jsem si tehdy zapsala ZEMŘEL MILDA, MůJ BROUČEK." Jak by si asi Milda zapsal fakt, že mu zemřela Jana? 

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru