Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2019 Událost sezóny - Šílený hedvábník

Událost sezóny - Šílený hedvábník

Uměleckoprůmyslové museum v Praze chystá výstavní událost sezóny - přehlídku života a díla Ziky a Lídy Ascherových, o nichž mnozí z nás dosud neměli tušení.
Událost sezóny - Šílený hedvábník

Uměleckoprůmyslové museum v Praze chystá výstavní událost sezóny - přehlídku života a díla Ziky a Lídy Ascherových, o nichž mnozí z nás dosud neměli tušení. Od 15. února do 15. září bude v prostoráých UPM k vidění výstava textilu a módy, jak ji tvořili a ovlivňovali manželé Ascherovi.  Osobní i profesní příběh Ziky a Lídy Ascherových začal na prahu druhé světové války v Praze a úspěšně se rozvíjel v Londýně a Paříži, kde Ascherovi spolupracovali s nejvýznamnějšími umělci a kde z jejich tištěných látek vytvářely své modely nejslavnější módní domy.

Československo bylo před druhou světovou válkou zemí s vysoce rozvinutou textilní výrobou a rozsáhlou obchodní sítí. Součástí tohoto dění byly také obchody hedvábnými látkami Zikmunda a Jindřicha Ascherových, které se nacházely nedaleko Václavského náměstí. K nejmladší generaci rodiny Ascherů patřil Zika (Zikmund, nar. 1910), který společně se svým bratrem Josefem otevřel v roce 1933 v centru Prahy také obchod s textilním zbožím. Brzy patřil k těm nejvyhledávanějším. Zika Ascher byl současně vynikajícím sjezdovým lyžařem. Pro svoji rychlou a nebezpečnou jízdu na lyžích byl v tisku nazýván „Šílený hedvábník“. V únoru 1939 se Zika oženil s Lídou (Ludmilou) Tydlitátovou (nar. 1913), okouzlující dívkou ze zámožné pražské rodiny. Těsně před obsazením Československa nacistickými vojsky v březnu 1939 se jim podařilo odjet na svatební cestu do Norska a zpět do Prahy se již nevrátili. Jejich novým domovem se stal Londýn. Zika narukoval do armády, ale zároveň už v roce 1942 založil společně s Lídou firmu na potisk látek určených na výrobu dámských oděvů. Firma byla od samého počátku velmi úspěšná, především díky vysoké kvalitě výtvarných návrhů a jejich provedení na tkaninách.

Již během války a bezprostředně po jejím skončení realizoval Zika Ascher odvážnou myšlenku: Oslovil přední umělce své doby, například Henriho Matisse, Henryho Moora, Andrého Deraina, Cecila Beatona a mnoho dalších, a požádal je o návrhy, podle nichž chtěl realizovat luxusní hedvábné šátky a také oděvní látky. Většina z oslovených umělců se spoluprací souhlasila. Vznikla kolekce zhruba třiceti hedvábných šátků, tzv. Ascher Squares, které se brzy staly světovým bestsellerem. Squares byly vystaveny v krátké době téměř na všech kontinentech. Na sklonku roku 1947 hostil výstavu i pražský Mánes, kde Ascherovy šátky doplnil tištěný textil podle návrhů českých výtvarníků. Výstava se konala v samý předvečer únorových událostí.

Manželé Ascherovi pokračovali ve spolupráci se světovými umělci ještě řadu let. Navazovali s nimi blízké obchodní i osobní vztahy, doložené bohatou korespondencí. Zika přitahoval umělce a módní návrháře svou schopností dokonale přenést kresebné návrhy na textilní materiál. Zároveň  byl významným inovátorem textilních materiálů. Látky firmy Ascher se těšily obrovské popularitě od čtyřicátých až do osmdesátých let 20. století. Často se objevovaly v časopisech jako například Vogue a Harpers Bazaar. Z látek firmy Ascher vytvářely oděvní kolekce nejslavnější módní domy francouzské, italské i britské – Dior, Balenciaga, Lanvin, Cardin, Y. S. Laurent, Fabiani, Paterson, Quant nebo David Sassoon.

Lída Ascher zemřela v Londýně roce 1983, Zika o devět let později. Řadí se k nejvýznamnějším Čechům, jejichž práce se stala světovým pojmem, doma však byli naprosto zapomenuti.

Zpět na přehled

Nahoru