Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2019 Zemřel Miloš Fikejz

Zemřel Miloš Fikejz

Právě se ke mně dostala zpráva, že v pouhých 59 letech podlehl akutní leukemii filmový knihovník, publicista, encyklopedista a fotograf Miloš Fikejz.
Zemřel Miloš Fikejz

Právě se ke mně dostala zpráva, že v pouhých 59 letech podlehl akutní leukemii filmový knihovník, publicista, encyklopedista a fotograf Miloš Fikejz. Od roku 1981 pracoval v knihovně Národního filmového archivu, publikoval články ve filmových periodikách, byl autorem několika filmových monografií a především encyklopedického díla Český film - Herci a herečky, které vydalo Nakl. Libri. Dodnes mám od Miloše schované maily z doby, kdy na tomto díle pracoval a občas mě požádal o nějaké doplnění informací. "Velmi mi pomáhají také Vaše knihy (Herecké romance, Herecké balady atd.) a pravidelné články ve Vlastě, díky nimž jsem si ujasnil některé rodinné vztahy a fakta o některých osobnostech. V mediálním světě, kde se dnes vše velmi bulvarizuje, jsou Vaše popularizační snahy přiblížit některé osobnosti vzácně seriózní, čtivé a mnoha ohledech přínosné. Díky za ně. V úctě Miloš Fikejz."

Nepřikládám tento pochvalný mail, abych se v tuto smutnou chvíli nějak chlubila. Chci na něm demonstrovat, jak kultivovaným způsobem se vyjadřoval a jak galantně se choval. Miloše Fikejze jsem si velmi vážila pro jeho erudici a zároveň skromnost, a právě proto jsem si jeho psaní schovala. Přikládám také jednu z jeho fotografií, kterou kdysi zvěčnil Ester Krumbachovou. Seznam filmových osobností, které  bhem svého života zachytil, je opravdu dlouhý. Není divu, že z Fikejzových snímků vznikla i řada výstav a byly také publikovány v našich i zahraničních médiích. Škoda tohoto dobrého člověka... 

Zpět na přehled

Nahoru