Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2020 Babička Berta

Babička Berta

Tak jsem si říkala, že když už hledám dávno ztracený krámek mé babičky Bertičky na Ferdinandce, měla bych ji ukázat alespoň na jednom snímku.
Babička Berta

Tady je jako elegantní dáma v krásném kloboučku /ostatně klobouky nosila až do konce svého života/ s mým budoucím tatínkem - nevím, kolik mu je na snímku, snad čtyři, pět let - takže by to mohl být rok 1926. Berta Boučková, provdaná Štenclová, je už v té době žena v domácnosti, její muž působí jako dobře postavený úředník na Zemském úřadě v Praze /s perspektivou povýšení/ a nepřeje si, aby jeho žena pracovala. Berta ovšem stále něco podniká a její obchodování a společenské styky s malíři a dalšími umělci jí chybí. Nebo ještě snad nějaké udržovala? Přátelila se s Alicí Masarykovou, údajně si i psaly dopisy, žádná písemnost po babičce se ovšem nezachovala...Dědeček po její smrti všechno spálil.

Na facebooku mi lidé začali okamžitě psát, že u mě vidí velkou podobu s Bertičkou. Doteď jsem si myslela, že jsem spíš po druhé babičce z Prácheňska, ale možná se o mne ty dvě ženy /každá z tak docela jiného světa/ nějak podělily...

Zpět na přehled

Nahoru