Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2020 Korona virus, roušky a humor

Korona virus, roušky a humor

Přiznám se, že čím dál víc času trávím v těchto dnech na facebooku, protože mi nedá, abych nesledovala chování svých spoluobčanů.
Korona virus, roušky a humor

Není mým zvykem pouštět se do politických debat, ani do povrchní kritiky, zda se to či ono mělo udělat jinak. Nechci být paní Chytrá, která všemu rozumí a už v lednu předvídala, že epidemie "koko" nastane /takhle pěkně nazývá koronavirus Radka Haničincová, která mi dnes volala, aby se také svěřila, jak se jí žije/. A tak raději Čechy pochválím, jak už zase vymýšlejí vtipy, neboť humor byl vždycky to, co jsme uměli, když nám teklo do bot. 

Na facebooku se dnes objevil například oživlý Přemek Podlaha a u něj text: A nyní se s naší kamerou podíváme k panu Kropáčkovi z Manětína, který ze staré ždímačky, králíkárny a několika součástek z mopeda vyrobil nový plicní ventilátor.

Pěkný je i tenhle výrok: Jakmile došijeme roušky, můžeme se pak vrhnout na opravu a dostavbu dálnic. Neptejte se, co může vláda udělat pro vás. Ptejte se, co vy můžete udělat pro vládu.

Objevila se i hláška: Muslimové dosáhli svého: všichni teď v Evropě budeme chodit se zahaleným obličejem.

Celebrity i ti ostatní se předhánějí, kdo umí ušít lepší, jednoddušší, bezpečnější, barevnější /dosaď si sám/ roušku. Roušky šije Dagmar Havlová, Lucie Bílá, módní návrhářky, blogerky, redaktorky i mnoho "obyčejných" praktických žen. Kdesi se objevil strom Rouškovník, z nějž si mohli lidé brát přes noc ušité roušky zadarmo. To je opravdu hezké.

Bohužel se různí informace, k čemu vlastně ty roušky jsou a zdá se, že už kvůli tomu budou i padat hlavy...

Od OZP mi do mailu dnes přišla roztomilá zpráva: Zdraví je pro vaši zdravotní pojišťovnu na prvním místě. Proto jsme přijali preventivní opatření chránící jak vás, tak i zaměstnance OZP. Od pondělí 16. 3. jsou proto zavřená všechna naše klientská centra. Jak jsem šťastná, že se o mě OZP tak pěkně stará!

Jinak chválím a jsem ráda, že některá divadla najela na systém, který se v nynější situaci přímo nabízí - poskytnout zážitek divákovi prostřednictvím internetu, tak jako právě oznamuje Viola. Na https://www.mall.tv/kulturazije poběží ve čtvrtek od 20 h přímý přenos představení Kyliján, narozen v cizině a další budou následovat. Je to určitě lepší než jen hekat a nadávat jako to v uplynulých dnech dělal poněkud hloupě Jan Hrušínský. Různí hudebníci už nabízejí, že vystoupí na internetu pro své posluchače, tak jako třeba houslista Svěcený. A tak si myslím, že to s tím naším národem není zas tak úplně špatné.

P.S.: Někteří pamětníci si v souvislosti s rouškami a respirátory vzpomněli na plynové masky, které se např. v roce 1938 u nás rozdávaly, když narůstala hrozba války. Přikládám proto snímek Bohunky Blažkové na tříkolce, jak jezdí v inkriminovaném roce v plynové masce po areálu Vyšehradského nádraží.

Zpět na přehled

Nahoru