Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2020 Odešel skvělý hudební znalec a sběratel

Odešel skvělý hudební znalec a sběratel

Ve čtvrtek 2. dubna v 76 letech zemřel Gabriel Gossel, největší znalec rané historie nahrávání zvuku a majitel nejrozsáhlejší sbírky starých hudbeních nosičů u nás.
Odešel skvělý hudební znalec a sběratel

S Gabrielem jsem se poznala před lety, když jsem pracovala v redakci Vlasty a psala pro časopis retro články. V roce 2008 vydal František Rychtařík CD s písničkami Karla Ctibora, zapomenutého zpěváka  a tehdy jsem se dozvěděla, že díky sběrateli historických gramofonových desek a hudebnímu publicistovi Gabrielu Gösselovi se podařilo vypátrat ve skladu matric v Supraphonu, že Karel Ctibor nahrál za svého života na 200 snímků u nás i v zahraničí. Za panem Gabrielem jsem tehdy šla do kouzelného podkroví jednoho z těch malebných domků na Kampě, kde už dnes téměř žádný našinec nebydlí... Měl tam útulné prostory, plné gramofonových desek, různých gramofonů a jiných přístrojů, plakátů a fotografií, zkrátka takové malé soukromé muzeum. Bohužel z Kampy musel po čase odejít, ale to kouzelné místo budu mít stále před očima. Pomohl mi s článkem o zapomenutých zpěvácích a později jsem se na něj obracela s různými dotazy - především pak na Oldřicha Nového, když jsem dávala dohromady knížku o něm. V roce 2012 jsem pana Gabriela pozvala na křest své druhé knížky o radovi Vacátkovi (Zločin a vášně za rady Vacátka) a on mi udělal radost, když přišel i se svým vnukem /fotku přikládám/. Vloni na podzim jsem mu nesla domů foto album swingového bubeníka Jiřího Zemana s nadějí, že mi o něm pomůže zjistit podrobnosti. Byla jsem zrovna nastydlá a on mě požádal, zda bych raději přišla jindy, že právě podstupuje onkologickou léčbu. Pak jsme si ještě vyměnili pár hezkých mailů a nyní už jen přišlo parte od jeho ženy. Život je krátký, ale Gabriel Gossel, původním povoláním chemik a od 80. let také překladatel, ho naplnil prací, která ho těšila a bavila. 

Budování sbírky gramodesek, gramofonů, fonografů a zvukových válečků se začal věnovat v 70. letech. Nabyté znalosti předával prostřednictvím publikační činnosti u nás i v zahraničí. Od 90. let pravidelně spolupracoval s Českým rozhlasem. Jako editor připravil několik desítek tematických titulů kompaktních disků, obsahujících nejstarší české nahrávky hudby i mluveného slova, zejména pro hudební vydavatelství Františka Rychtaříka, Radioservis a Supraphon. V posledních letech pracoval v rámci projektu Nový fonograf mj. na rekonstrukci generálního katalogu nahrávek českých umělců na fonoválečcích a gramodeskách různých výrobců z let 1900-1946.

 

P.S. Na čestném místě v mé knihovně je Gosslův Fonogram - dva úctyhodné svazky o historii záznamu zvuku, kde stále objevuju nové a nové informace.

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru