Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2020 Retrohraní

Retrohraní

Jak už o mně jistě víte, miluju všecko, co je retro a ráda o tom píšu.
Retrohraní

Každý, kdo je do něčeho zanícený, je možná pro okolí trochu podivínem, ale ve výsledku je to člověk hravý, tvořivý, zajímavý. Netušila jsem, že ale objevím ženu, která je herní archeoložkou. Zvláštní profese, řeknete si, ale jakmile se dostanete k tomu, co Alice Kavková dělá, rázem pochopíte. Tato bývalá herečka a redaktorka se stala profesionálkou v dětských hrách. Vydala úžasnou knížku Retrohraní, kde popisuje na 200 her z doby, kdy nebyly mobily /zato byly Husákovy děti/. A k tomu založila firmu 4kavky, protože jsou doma opravdu čtyři - dva rodiče a dvě děti - a pod touto značkou nabízí např. cvrnkací kuličky, pruženky, švihadla, cézarky i inujitky /přebíračky/ - vše v originálním designu, zkrátka radost pohledět a hlavně pohrát si! Kdy jste naposledy skákali gumu a znají to vaše děti? Nebo panáka? Alice Kavková připomíná i mnoho dalších her, které patřily k našemu dětství. Já jako vyšehradská holka si na počátku 70. let hrála s družinou na Cukr, káva, limonáda a Honzo, vstávej a Mlsná kozo, pojď na zelí a Král vysílá své vojsko a Všechno lítá, co peří má a Čáp ztratil čepičku - a Alice mi to teď všechno připomněla. Jen mě čeká náročný úkol - vtáhnout své čtyři malé vnuky do hry. A to nikoli počítačové. 

Určitě se podívejte na www.4kavky.cz a pokud se chcete dozvědět i o historii všech zmiňovaných i nezmiňovaných her, pak vřele doporučuji knížku Retrohraní, mám ji trvale na poličce nad psacím stolem a oprašuju paměť

 

P.S.: Marně jsem hledala nějakou českou dobovku, zachycující cvrnkání kuliček. Našla jsem jen foto ve Zlaté Praze, kde tuto hru nazývají prostě "ťukání" .

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru