Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2020 Sudoměř a Alfons Mucha

Sudoměř a Alfons Mucha

Dvě zdánlivě nesourodé kulturní akce mě dnes zaujaly a nakonec mají rozhodně víc společného, než by se na první pohled mohlo zdát.
Sudoměř a Alfons Mucha

Na Kavčích horách jsem se dnes seznámila s režisérem Romanem Vávrou, na jehož stylizovaný dokumentární film s hranými dotáčkami Svět podle Muchy se už teď těším /premiéru bude mít během jara/. Dozvíme se v něm, že Muchův svébytný styl se stal obrovskou inspirací pro mnoho výtvarníků a v umělekcém světě je jeho vliv patrný dodnes. Odráží se ve street artu, plakátech pro rockové skupiny i v japonském manga komiksu. V dokumentu promlouvá mj. Stanley Mouse, tvůrce plakátů pro skupiny a  hudbeníky jako byla Janis Joplin či Jimi Hendrix - a toto spojení by opravdu čekal jen málokdo. Když jsme si v 70. letech kupovali a vylepovali Muchovy plakáty, které se znenadání začaly tisknout a prodávat v Československu, nemohli jsme tušit, že jde vlastně o dozvuk první obrovské vlny retro zájmu o tohoto umělce na západ od našich hranic a že ho pomohl rozpoutat Muchův syn Jiří. Tohle a ještě mnohem víc se dozvíme z Vávrova chystaného barvitého snímku. Ostatně přiložené fotografie vypovídají víc než slova.

Prácheňského muzea z Písku přišla zpráva o výstavě Sudoměř 1420. Radikální husitské hnutí z pohledu historie a archeologie. V Malé výstavní síni muzea si můžete od neděle 1.3. do neděle 3.5. prohlédnout originální artefakty z 15. století a také ilustrace Jiřího Petráčka, jehož obrázky doprovodily již řadu knih nejenom o husitství. Jelikož Alfons Mucha věnoval 20 let svého života tvorbě Slovanské epopeje a jeho zájem o českou historii a vztah k vlasti byl zcela mimořádný, jistě by tuto výstavku také uvítal. Na připojeném snímku je mj. přilba, nalezená v blízkosti bojiště u Sudoměře.

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru