Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2020 Záhada jedné fotografie

Záhada jedné fotografie

Je to již pár let, co mi fotografka Zuzanka Kostiuková poskytla sken fotografie svého otce Oldřicha Straky z 30. let.
Záhada jedné fotografie

Přiznám se, že sociální snímky jejího tatínka, který se později jako fotograf věnoval i docela jiným tématům (například našim prvním poválečným manekýnkám), se mi velmi líbí. Jen nějak pořád nebyla v médiích ta pravá doba, aby se připomínaly. Všichni jsme byli free a radovali se z novodobého kapitalismu v opojné představě, že hojnost bude věčná. Nicméně nyní jsem sken vytáhla a poslala Vyšehradskému jezdci, který zrovna na svých fcb stránkách rozjel vzpomínkovou akci na Jamrtál neboli Nusle. Různí pamětníci dolují své postřehy z dětství a mládí, v čase korony jsme nějak všichni víc naměkko a utíkáme se do dávné minulosti. A ejhle, co přátelé Vyšehradského jezdce včele s ním nezjistili. Nejedná se o Svatoplukovu ulici v Nuslích, ale na Žižkově!

"Podle starého pražského adresáře sídlil Karel Kůs v žižkovské Svatoplukově ulici, dnes Zelenky-Hajského. U reklamy na fotografii Chemická čistírna je též napsáno Žižkov. Teď tam stojí prvorepublikové domy, takže asi před jejich výstavbou okolo současné adresy Zelenky-Hajského 7 stávaly staré kůlny a ohrada. Blízko bylo nákladové nádraží. Mohl by to být bývalý stadion žižkovské Viktorky na Třebešíně. Reklama vpravo - dvě stejné, čtu Kvalitní auto baterie - Bratři Svobodové Praha 10."

Tolik postřehy čtenářů fcb. Myslím, že pan Oldřich Straka by mohl mít radost, jak se nad jeho snímkem po tolika letech diskutuje!

Zpět na přehled

Nahoru