Nacházíte se zde: Úvod Zápisník 2024 Zavřete oči, odcházím

Zavřete oči, odcházím

Jak píše Hana Hoschlová v dnešním Blesku a AHA, filmový architekt Honza Zázvorka si promyslel i svůj pohřeb.
Zavřete oči, odcházím

Jelikož vyrůstal v prvorepublikové atmosféře, kterou do jejich domácnosti vnášel dědeček architekt i tatínek filmový architekt (na dobovém snímku je dědeček a Honzův otec pospolu s Vlastou Burianem a Martinem Fričem) i maminka manekýnka, vždycky k téhle éře tíhnul a měl ji rád. Včera proto na jeho pohřbu ve Strašnicích zazněl nejen šlágr Osvobozeného divadla Nebe na zemi, ale na konci, když už se opona zatahovala, také slavný výrok Oldřicha Nového - Kristiána "Zavřete oči, odcházím". V malé obřadní síni bylo narváno, přišli hlavně Honzovi kamarádi z jeho branže z barrandovského kopce, ale poklonit se jeho památce přišla i Eliška Balzerová s manželem. Hanka uvádí, že jsem díky Honzovi kdysi pořídila poslední rozhovor s jeho tetou, Stellou Zázvorkovou. Stalo se tak v pondělí 16. května 2005 dopoledne, kdy mě k ní pustil. Stella zemřela o dva dny později 18. května. Jenže to by nebyla dáma, obdařená mimořádným humorem, aby i se svými životními čísly nepodnikla rošádu. Takže například na parte, zveřejněném Městskými divadly pražskými, kde byla leta v angažmá, se objevilo jako datum úmrtí 17. květen, na jejím náhrobku je ale až 18. května. Těsně po její smrti se odehrála zvláštní, řeklo by se až crazy situace. Honza Zázvorka uklízel v jejím bytě v Dejvicích , kde ho hledali bulvární novináři a ve snaze jim zmizet, vyskočil z okna. Natřikrát si polámal kotník a pohřeb za něj organizovala právě Hanka Hoschlová. Na to všechno jsme včera v mlhavém pošmourném dopoledni ve Strašnicích vzpomínaly.

P.S.: Snímek Honzy v jeho bytě na Karlově náměstí jsem pořídila o Vánocích 2022. Tehdy ještě věřil, že mu život prodlouží transplantace jater.

 

P.P.S.: Teď jsem byla všímavou čtenářkou upozorněna, že u popisky u fotky z pohřební síně se ocitlo loňské datum - tedy loňský rok 2023. Tak vidíte, v tom asi má zase prsty veselá teta Stella!!!!

Zpět na přehled

Fotogalerie

Nahoru